Workshops en lessen rond verbeelding en reflectie
Om de wereld om hen heen te kunnen begrijpen en zichzelf daarbinnen te ontwikkelen, is het essentieel dat kinderen leren reflecteren en hoe ze iets kunnen verbeelden. In drie workshops/lessen neem ik leerlingen en gezinnen vanuit de kunst mee. Verbeelding (toffe pluslessen, spelles voor het gezin) en reflectie (toffe pluslessen, openbare kunst in de stad) staan daarbij centraal.
Openbare kunst in stad en dorp
Kunst is overal. Samen gaan we ernaar op zoek in eigen dorp of stad. In de workshop over Zwolle staat Adam, het beeld van Rodin op het Grote Kerkplein, bijvoorbeeld centraal. Tijdens onze wandeling zoeken we antwoorden op vragen als: ‘Wat is de reden dat een stad of dorp kunst schenkt aan de inwoners?’ en ‘Wat betekent het kunstwerk voor hen?’
Op een speelse manier worden de kinderen gestimuleerd en geprikkeld om naar antwoorden te zoeken. We gaan het kunstwerk analyseren en erop reflecteren. Wat roept het bij mij op, welke zeggingskracht heeft het voor mij, welke betekenis geef ik eraan? Vervolgens gaan we aan de hand van een interdisciplinaire kunstoefening reproduceren: elk kind gaat vanuit zijn eigen interpretatie het kunstwerk verwerken op papier.
De workshop zorgt ervoor dat kinderen zich bewust(er) zijn van de kunst in de eigen omgeving. Daarnaast krijgen ze inzicht in de betekenis ervan voor het eigen dorp of de stad. Na deze workshop kijken ze nooit meer hetzelfde naar kunst!
Voor wie
Leerlingen uit groep 6 t/m 8 (9-12 jaar) van het basisonderwijs in Zwolle, de provincie Overijssel en daarbuiten.
Duur
2,5 uur.
Vaker deze workshop doen? In overleg kunnen we er een lessenreeks op maat van maken waarbij steeds een ander kunstwerk centraal staat.
Groepgsgrootte
Maximaal 30 leerlingen.
Meer weten? Mail mij.
Toffe pluslessen
Inhoudelijke projectlessen rond kunst en cultuur voor slimme kids. Samen met de leerlingen ga ik in een aantal lessen op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe sta je in de wereld? Hoe ga je om met anderen? Hoe ga je om met de wereld en de natuur? De leerlingen krijgen alle ruimte om breed te denken.
Meer weten? Mail mij.
Spelles voor het gezin
Op de basisschool krijgt je kind kunst- en cultuurlessen. Deze lessen geeft de leerkracht onder andere in spelvorm. Juist nu in coronatijd zijn deze spellessen ook heel leuk om te doen met je gezin. Daarom heb ik drie spellessen ontwikkeld die je thuis, in je huiskamer of tuin, kunt doen.
Samen maken we een tableau vivant, een levend schilderij. Hierbij beelden de spelers iets uit waarbij ze ‘bevroren’ staan.
Welke spellessen kun je doen:
1. Een oefening in het bewegen en stilstaan: bedenk zelf een verhaal, een persoon vertelt het, de anderen beelden het uit. Je speelt met emoties en bewegen. Je beeldt uit en bevriest.
2. Theateroefening emotie: verzin bijvoorbeeld zoveel mogelijk emoties die je zo groot mogelijk uitbeeldt en waarbij je zoveel mogelijk gekke bekken trekt, laat andere raden welke emotie jij laat zien of maak een selfie van jezelf: zo gek mogelijk!
3. Een oefening in toneelspel en tableaus maken: kies een bijzonder schilderij of mooie foto. Aan de hand daarvan vertel je een verhaal en beeldt dit uit.
Door de spellessen ben je met je gezin op een leuke en tegelijk leerzame manier bezig met kunst en toneelspelen. Achtergrondmuziek kan de sfeer verder verhogen. Alles mag, als je maar lol hebt met elkaar! De spelles heb ik ontwikkeld in opdracht van Cultuurkust Harderwijk.
Voor wie
Gezinnen.
Groepgsgrootte
Minimaal 2 personen.
Meer weten? Mail mij.