06 30 70 66 06 mail@jolanvandewaeter.nl
Selecteer een pagina

Wie is Jolan

Een innovatieve en energieke schakel tussen onderwijs en cultuuraanbieders. Een realistische idealist die creatieve ideeën vertaalt naar praktische, haalbare en uitvoerbare doelen. Met als resultaat dat leerkrachten weten hoe zij betekenisvol leren kunnen verbinden aan kunstzinnige oriëntatie.

Ik wil…

De wereld van kinderen (leerlingen) groter maken door middel van kunst, meer specifiek: de podiumkunst.
Door de podiumkunst leren ze dat de wereld niet eng is en dat je niemand hoeft uit te sluiten. Ze leren nieuwsgierig te zijn en gaan ontdekken. Door te doen, gaan kinderen zelf ervaren en worden ze eigenaar van hun eigen (leer)ervaringen.

Ik neem…

De kunst altijd als vertrekpunt in het ontwerpen van authentieke kunsteducatie. Ik doe dit omdat kunst geen geïsoleerd onderdeel in onze cultuur is. Het is vaak een uiting van de kunstenaar op wat hij waarneemt in de maatschappij. Dezelfde maatschappij waar jij, de leerling en ook ik in leven. Verder: kunst ontstaat niet zomaar. Aan het uiteindelijke kunstwerk gaat een proces vooraf: een creatief proces van onderzoeken, oriënteren, experimenteren, produceren en reflecteren.

Met mijn teamtrainingen, workshops en coaching wil ik een brug zijn tussen kunst, jeugdtheater en basisonderwijs. Leerlingen doorlopen tijdens workshops de fases van het creatieve proces, leerkrachten doen dit tijdens trainingen.

Ik heb…

  • in 2015 bij ArtEZ de master Kunsteducatie met succes afgerond. Ik heb onderzocht hoe jeugdtheater zich heeft ontwikkeld in relatie tot het onderwijs en welke rol de overheid hierbij heeft. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat kerndoel 55, vallend onder Kunstzinnige oriëntatie, de basis is waarop onderwijs en kunst (jeugdtheater) kunnen samenwerken.
  • Meerdere hbo-opleidingen gevolgd (Mikojel Cultureel Educatief werk, specialisatie drama en Maatschappelijk werk, specialisatie kinderen en jongeren). Mede hierdoor weet ik veel van de sociale ontwikkeling van kinderen, maatschappelijke ontwikkelingen en de rol van kunst in het onderwijs.

Meer weten over mij? Kijk hier.

‘Leerkrachten en leerlingen neem ik mee
in de wereld van kunst, theater en drama.’